Kirjaudu sisäänValikko
Apua > Turvallisuus

Internet, miellyttävä paikka mutta myös vaarallinen! Et ole turvassa näyttösi takana.
Itse asiassa uhkia on monia ja ne ovat monimuotoisia. Miten selata turvallisemmin? Tässä on lyhyt katsaus vaaroihin, jotka vaanivat sinua ja periaatteisiin, joita noudattamalla voit jatkaa Internetin täysipainoista nauttimista.

Alla löydät käytännön neuvoja ja yksinkertaisen ja tehokkaan esityksen, joka auttaa sinua tuntemaan paremmin kyberavaruuden surffailuun liittyvät riskit.
Voit myös tutustua dokumentaatioon liittyen:
· sähköpostit ja niiden erilaiset uhkat
· lasten suojelu Internetissä

Joitakin esimerkkejä ongelmista, joista verkko kärsii
- Virukset ovat haittaohjelmia. Niiden tarkoituksena on tuhota tai käyttää tietokonettasi pahantahtoisiin tarkoituksiin.
- Vakoiluohjelmat ovat vakoiluohjelmia. Ne asentuvat huomaamattomasti tietokoneellesi näkymättömästi. Ne voivat esimerkiksi kerätä luottokorttinumerosi suoraan lähteestä, kun kirjoitat sen seuraavan kerran näppäimistöllä ja sitten lähettää sen hakkeripalvelimelle.
- Troijalaiset tai troijanit perustuvat samaan periaatteeseen kuin virukset. Niiden erityispiirre on, että ne odottavat sopivaa hetkeä suorittaakseen ohjelmoimansa pahan.
- Mainosohjelmat ovat haitallisia mainosohjelmia. Ne liittyvät usein ilmaisohjelmiin. Mainosohjelmat avaavat mainosikkunoita omavaltaisesti, kun selaat verkkoa.
- Madot tai wormit ovat hyökkäyksiä, jotka perustuvat haavoittuvuuteen tartuttaakseen sinut. Esimerkiksi mato voi olla läsnä yksinkertaisella verkkosivulla. Heti kun haavoittuvuuden omaava selain yhdistää siihen, tietokone tarttuu välittömästi.
- Phishing ei ole ohjelma, vaan verkkohuijausyritys. Se koostuu siitä, että esiintyy virallisena tai tunnettuna sivustona ottamalla sen ulkonäön. Tarkoituksena on hyödyntää käyttäjän luottamusta. Esimerkiksi kyberrikollinen voi esiintyä pankkina. Hän lähettää sitten sähköpostia uhreilleen kehottaen heitä kirjautumaan kyseisen pankin sivustolle (esimerkiksi väittäen, että petosyritys, jota ei todellisuudessa ole tapahtunut) tarkistaakseen henkilöllisyytesi. Mutta sähköposti sisältää linkin väärennettyyn pankkisivustoon: jäljitelmään. Noudattamalla sähköpostin ohjeita kyberrikollinen voi kerätä todelliset pankkitietosi väärennetyn pankkisivuston avulla.

Sairaan PC:n oireet
Riippuen infektion tyypistä, ei ole aina ilmeistä tietää, oletko tartunnan saanut; varsinkin kun jotkut infektiot mieluummin pysyvät huomaamattomina. Toisaalta, jos PC:si on epänormaalin hidas, kohtaat suuren määrän bugeja tai mainosikkunat (kutsutaan pop-up) ilmestyvät itsestään usein, on hyvin todennäköistä, että olet tartunnan saanut.

Ohjelmistosuojaukset
- Palomuuri suodattaa PC:si ulos- ja sisääntulevat yhteydet. Sen tehtävänä on estää luvattomat ja/tai vaaralliset tunkeutumiset. Kaikilla käyttöjärjestelmillä (Windows, Linux, Mac OS jne.) on oma palomuurinsa.
- Virustorjunta tarkistaa saapuvat tiedostosi ja estää niiden suorittamisen epäilyttävän tai uhkaavan tapauksessa. Sen on ehdottomasti oltava varustettu jatkuvalla suojauksella. Jatkuva suojaus tarkistaa reaaliajassa tiedostot, joita suoritat tietokoneellasi. Ajoittain sinun tulee suorittaa skanneri, joka tarkistaa muut tiedostot. Hyvä virustorjunta käsittelee myös troijalaiset, vakoiluohjelmat ja muut infektiotyypit. On kuitenkin tiedettävä, että virustorjunta ei ole koskaan 100 % tehokas. Se pystyy tunnistamaan vain tunnetut ja tietokannassaan listatut haitalliset koodit. Joka kerta kun hyväksyt tiedoston tietokoneellesi, vaikka virustorjunta olisi ajan tasalla, se on potentiaalinen riski PC:lle.
- Phishingin torjunta integroituu selaimeesi. Se tarkistaa reaaliaikaisesti palvelimelta, onko jokainen vierailtu sivusto listattu phishing-sivustoksi. Samalla perusteella kuin virustorjunta, se ei korvaa valppauttasi, sillä phishing-sivustot eivät ehkä ole vielä havaittuja ja luokiteltu sellaisiksi.
- Päivitys käyttöjärjestelmällesi ja ohjelmistoillesi on välttämätöntä. Kun päivityksiä on saatavilla, älä odota. Päivitykset voivat tuoda uudistuksia ja korjata olemassa olevia haavoittuvuuksia. Jos mahdollista, automatisoi ohjelmiesi päivitys. Lisäksi, varmista että sinulla on ajan tasalla oleva virustorjunta. Parempi on ajan tasalla oleva ilmainen virustorjunta kuin vanhentunut maksullinen virustorjunta.

Tietokoneesi suojaaminen ei vaadi omaisuutta. Itse asiassa, ilmaisia turvaohjelmistoja on saatavillasi.
Jos valitset ilmaisen virustorjunnan, tiedä että Avast on tunnustettu parhaaksi PC:lle. Palomuurin osalta, käyttöjärjestelmäsi on yleensä varustettu sellaisella. Joten, pidä vain järjestelmäsi ajan tasalla. Lopuksi phishingin torjunnan osalta, yleisimmät selaimet (Internet Explorer, Opera, Firefox ja Safari) ovat varustettu sellaisella, mutta toiminto ei ole aina aktivoitu. Tarkista selaimen asetuksista, onko tämä tapaus.

Turvatut ja salatut sivustot
Kun sinun on tehtävä ostos ja kommunikoitava luottamuksellisia pankkitietoja, varmista että olet luotettavalla sivustolla ja että olet salatun HTTPS-protokollan alaisuudessa (sivuston URL:n tulee alkaa https:// eikä http://, lisäksi lukon kuvake tulee näkyä tilapalkissa) tiedon välityksen aikana.

Sähköposti on nykyään yksi tärkeimmistä keinoista huijata sinua verkossa. Sähköpostilaatikoihin integroidut roskapostin ja virusten torjunnat eivät voi suojata sinua täysin. Tämä pakottaa sinut olemaan entistä valppaampi. Esimerkiksi on olemassa haittaohjelmia, jotka pystyvät anastamaan sähköpostiosoitteesi, penkomaan osoitekirjaasi ja lähettämään haitallisia sähköposteja kaikille kontakteillesi esiintyen sinuna. Lue lisää…

DanskDeutscheEestiEnglishEspañolFrançaisHrvatskiIndonesiaItalianoLatviešuLietuviųMagyarNederlandsNorskPolskiPortuguêsRomânSlovenskýSlovenščinaSuomiSvenskaTürkçeViệt NamČeštinaΕλληνικάБългарскиУкраїнськарусскийעבריתعربيहिंदीไทย日本語汉语한국어
© eno[FI] ▲ Ehdot Uutiskirje